Pytania pacjentów

Zrzut ekranu 2015-11-26 o 15.05.37Od jesieni ub. roku nie mogę sobie poradzić z katarem i bólami głowy. Lekarz rodzinny powiedział, że chyba mam chore zatoki i prawdopodobnie torbiele w jamie nosa. Poradził wizytę u laryngologa. Dodał, że może być konieczna operacja. Bardzo się tym zdenerwowałam. Bo skąd jakaś torbiel i co to za operacja?  Halina B. l. 30

Odpowiada specjalista laryngolog Michał Michalik

Michalik

Z opisu wynika, że doszło do przewlekłego lub podostrego zapalenia zatok, gdyż dolegliwości utrzymywały sie przez kilka miesięcy. Taki długotrwały proces zapalny zatok przynosowych często prowadzi do zmian przerostowych w błonie śluzowej i m.in. do wytworzenia się tzw. torbieli umiejscowionych wewnątrz zatok nosa.

W takiej sytuacji leczeniem z wyboru jest operacja. Ma ona odtworzyć naturalne proporcje w budowie anatomicznej nosa i zatok oraz usunąć torbiel, powstała w wyniku stanu zapalnego. Jej usunięcie i udrożnienie zatok, czyli zlikwidowanie przyczyn Pani dolegliwości jest możliwe w naszej klinice. Stosujemy funkcjonalną endoskopową operację nosa i zatok w skrócie (FESS). Ten nowoczesny zabieg jest skuteczny, mało inwazyjny, daje dobre efekty. Możemy go połączyć z tzw. balonikowaniem zatok – rozszerzeniem ich ujść za pomocą specjalnych baloników, aby jeszcze bardziej zwiększyć ich drożność.



Zrzut ekranu 2015-11-26 o 15.05.37

Od kiedy pamiętam miałem kłopoty z nosem. Prawie się do tego przyzwyczaiłem. Teraz jako 50-latek denerwuję się, że oddycham tylko przez usta, stale czuję katarową wydzielinę i prawie utraciłem węch. Poza tym doszło do wyraźnej deformacji nosa, co przy mojej rumianej cerze budzi podejrzenia o pijaństwo. Znajomy powiedział mi, że to mogą być polipy i można je wyciąć. Czy to prawda?   Stanisław z Małopolski

Odpowiada specjalista laryngolog dr n.med. Dariusz Kalinowski

KalinowskiTypowymi objawami polipów nosa jest rzeczywiście jego blokada o stałym lub zmiennym nasileniu, co powoduje oddychanie przez usta, zaburzenia snu, zmęczenie i dekoncentrację, osłabienie lub utratę węchu. W zaawansowanych przypadkach polipy mogą też doprowadzić do zniekształcenia struktur nosa. Występują przy różnych chorobach np.: astmie, ale najczęściej przy przewlekłym zapaleniu zatok lub zapaleniu grzybiczym zatok. Jedynym skutecznym leczeniem polipów jest endoskopowa operacja zatok z ich udrożnieniem i przywróceniem prawidłowego drenażu i wentylacji. W jej trakcie dzięki specjalnym mikrochirurgicznym narzędziom można dokładnie usunąć polipy i zmiany zapalnych, które je wywołały. Tym samym poprawia się na stałe kształt uprzednio zdeformowanego nosa. Operacje przeprowadza się przez nozdrza, bez pozostawiania blizn na twarzy.



Zrzut ekranu 2015-11-26 o 15.05.37Parę lat temu straciłam dwa zęby trzonowe w bocznym odcinku szczęki. Maskuję to wyjmowaną protezą zębową, która się „trzyma” na zaczepach na sąsiednich zębach. Chciałabym brakujące zęby zastąpić implantami. Jednak stomatolog stwierdził, że mam ubytki kostne uniemożliwiające w tym momencie założenie implantów dentystycznych i konieczne jest „podniesienie dna zatoki szczękowej”, w celu odbudowania tkanki kostnej. Ponieważ wcześniej miałam problemy z zatokami, stomatolog zalecił mi wizytę u laryngologa, w celu wykluczenia zapalenia błony śluzowej zatok szczękowych. Czy konieczne jest takie postępowanie?  Patrycja l. 27

Odpowiada lekarz stomatolog, lekarz medycyny, specjalista chirurg szczękowo-twarzowy dr n. med. Marcin Wiśniewski

WiniewskiPani lekarz stomatolog ma zdecydowanie rację. Choroby zatok są przeciwwskazaniem do podniesienia zatoki. Obecność stanu zapalnego w zatokach grozi powikłaniami w czasie zabiegu odbudowy kości oraz w trakcie implantacji. Warto zgłosić się do ośrodka leczenia zatok obocznych nosa. Laryngolog przeprowadzi stosowne badania, w tym tomografię komputerową. Ustali jaki jest obecny stan zatok , zaproponują stosowne leczenie – farmakologiczne lub operacyjne, czyli zabieg endoskopowy udrażniający zatoki i likwidujący proces zapalny. Dzięki temu poprawi się stan błony śluzowej, co ostatecznie umożliwi wstawienie implantów.